Voeding tegen stress
Tijdens stressvolle periodes hebben mensen de neiging om veel of juist te weinig te eten. De personen die te weinig eten, nuttigen juist in de avond veel suikers en vetten zoals snacks en snoepwaren.
Even snel een klein geluksmomentje van de smeltende chocolade in je mond. Je kan er geen genoeg van krijgen. Alles wat je kan vinden om snel te kunnen eten grijp je aan. Want je hebt immers nog wat in te halen omdat je de hele dag nauwelijks iets gegeten hebt.
Door de energieslurper waar stress een hoofdrol in speelt, heeft je lichaam logischerwijs behoefte aan extra energie. Suiker is op dat moment je grote vriend.. “althans dat denk je dan.
Voor de personen die te veel eten hebben juist het probleem om de hele dag door te eten. Vaak grijpen ze dan ook naar voeding die je snel en makkelijk naar binnen kan werken. En tja.. daar komen de snacks en snoepwaren weer tevoorschijn. Dit gaat dan in mindere porties in één keer.
Contents
Voeding en stress
Stress verhoogd de aanmaak van de stresshormoon cortisol. Deze zorgt voor een sterke drang naar zoet, vet en zout eten. Laat dit nu net het soort voedsel zijn die juist vermeden moet worden, vooral in tijden van stress. Deze bevorderen de stressgehalte alleen nog maar meer.
Stress is een ware energievreter. Daarom heb je de drang naar suikers zo erg. Het geeft je op korte termijn een energieboost. In korte tijd schiet je suikerspiegel omhoog en snel ook weer omlaag.
Door deze sterke wisselingen heeft het lichaam veel energie nodig om de suikerbalans op peil te houden. Tijdens een stressperiode is dit een dubbele aanslag op jouw lichaam.
Bij veelvuldig van dit soort pieken en dalen kan het automatisch nog meer stress opleveren. Natuurlijk wil je dit voorkomen. Daarom is het zo essentieel dat er op voeding gelet moet worden.
Echter moet je maar net weten wat je het beste kan eten en drinken die het beste werken tegen stress.
Welke voeding beste tegen stress
Omdat je tijdens de stressperiode erg onrustig bent is het daarom verstandig dat je producten eet waardoor je op een natuurlijke manier rustiger van wordt.
De hormonen melatonine en serotonine helpen je hier bij. Melatonine zorgt voor een kalmerend effect en is nodig om goed te kunnen slapen. Serotonine ook wel gelukshormoon genoemd, zorgt voor een goed gevoel.
Deze twee hormonen heb je allebei nodig om te kunnen slapen en rustiger te worden op een natuurlijke manier.
Je lichaam heeft hierbij tryptofaan nodig. Tryptofaan wordt weer omgezet in serotonine en melatonine.
Nu vraag jij je natuurlijk af in welke voedingsproducten tryptofaan bevatten en serotonine..
Hier een overzicht ;
- bruine rijst
- banaan
- vlees
- ei
- kalkoen
- sesamzaadjes
- pompoen
- pinda’s
- spinazie
- bonen
- linzen
- zonnebloempitten
- sesamzaad
- kiwi
- kersen
- chocolade
- haver
- amandelen
- vis
- melkproducten
Goed balans tussen voeding en stress
Nu weet je in welke voedingsproducten de aanmaak van melatonine en serotonine stimuleren. Maar hier ben je nog niet mee geholpen. Het is de kunst om hier een goed balans in te vinden.
Als je te veel slechte suikers eet dan kan het juist een slechte invloed hebben op de serotoninebalans. Om een juiste balans te vinden heeft je lichaam , trage koolhydraten, gezonde vetten, eiwitten, mineralen, vitaminen en vezels nodig.
Wanneer je te weinig van deze voedingsstoffen binnen krijgt raakt je lichaam in disbalans. Als deze tekorten alsmaar groter worden dan kunnen er klachten optreden zoals vermoeidheid, hartkloppingen, depressief gevoel, huid klachten, etc.
Wat en wanneer kan je het beste eten tijdens een stressperiode
Tijdens stress ben je geneigd om een zak chips in één keer naar binnen te werken. Om dit te stoppen moet jij een ander eetpatroon volgen. Wanneer je geneigd bent om iets tussendoor te eten vraag dan streng aan jezelf of je wel honger hebt. Meestal is het geen honger maar trek.
Het is begrijpelijk dat dit moeilijk is om de drang naar eten even zomaar van je af te schudden. Vooral in het begin als je besloten hebt om je eetpatroon helemaal om te gooien kan het erg lastig zijn.
Vermijd ongezonde snacks. Pak een banaan, snoeptomaatjes of een cracker. Alles beter dan bijvoorbeeld snoep.
Gezonde koolhydraten en eiwitten helpen om stress te verminderen
De aanmaak van serotonine uit typtofaan wordt sterker door het nuttigen van koolhydraten. Zoals je net gelezen hebt is dit essentieel om je stress te laten verminderen. Tijdens een stress of burn-out periode maakt je lichaam veel de hormonen serotonine, melatonine en adrenaline aan. Deze worden gemaakt vanuit de eiwitten.
Door de extra aanmaak van deze hormonen is de kans groot dat je voorraad eiwitten op raakt. Eiwitten zijn de bouwstenen voor het lichaam. lichaam. Zo heeft het immuunsysteem eiwitten nodig om afweerstoffen aan te maken tegen ziektes.
Ook voor het herstellen van je spieren zijn eiwitten een onmisbare schakel in het proces.
Lijst producten gezonde koolhydraten
- Volkorenbrood
- roggebrood
- boekweit
- speltbrood
- zilvervliesrijst
- volkoren pasta
- havermout
- groenten
- peulvruchten
- fruit
- wortels
- melk
- yoghurt
- zoete aardappels
Lijst eiwitrijke producten
- vlees
- vis
- kaas
- magere kwark
- spinazie
- broccoli
- spruitjes
- boerenkool
- avocado
- gekookte bonen
- linzen
- ongekookte granen
- noten & zaden
- eieren
Omega-3
Omega -3 zorgt voor een lagere cortisol en adrenaline. Precies deze twee zijn tijdens de stress periodes sterk verhoogd. Ook is omega-3 belangrijk voor de werking van serotonine. Door een tekort aan omega-3 kan de serotonine taken verstoord worden. Hetzelfde geldt ook voor de werking van dopamine.
Omega-3 is een goede onstekingsremmer en is goed tegen hart en vaatziekten.
Lijst producten rijk aan omga-3
- makreel
- zalm
- forel
- sardines
- walnoten
- hazelnoten
- pinda’s
- groene bladgroenten
- lijnzaadolie (niet verwarmd)
- koolzaadolie
- hennepolie
- walnootolie
- Perilla-olie
- Chiazaad