Depressie symptomen en wat te doen

Depressie symptomen en wat te doen

 

depressie symptomen

Depressie is een psychische aandoening waarbij je structureel neerslachtig voelt voor een lange periode. Je hebt geen energie en drive meer om dingen te ondernemen. Je gevoelens zijn eindeloos negatief. Interesses zijn er niet of moeilijk te vinden. In ernstige gevallen zijn gedachtes over zelfdoding aanwezig. 

Maar liefst één op de vijf volwassen Nederlanders in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 64 jaar krijgen in hun leven te maken met een depressie. Dit is jaarlijks 546.500 mensen.

Contents

Vrouwen hebben vaker een depressie

depressie

Depressie bij vrouwen komt nagenoeg twee maal zoveel voor als bij mannen. 24,3 % bij de vrouwen tegen 13,1 % bij mannen. In de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar komt een depressie bij vrouwen het vaakst voor.

Waarom vrouwen vaker een depressie hebben

De welbekende vrouwelijk hormonen kunnen hier een grote rol spelen zoals zwangerschap, menstruatie, slikken van de pil, of in sommige gevallen door een vruchtbaarheidsbehandeling.

Ook de gedachtegang bij vrouwen is over het algemeen anders dan bij mannen. Zo kunnen vrouwen sneller om relatief kleinere dingen druk maken. Een groot kenmerk hiervan is dat vrouwen nachten lang kunnen piekeren over van alles en nog wat. Hierdoor worden ze vaker aan stress blootgesteld.

 

Stress is een bouwsteen van een depressie. Bij langdurige blootstelling aan stress kan dit tot een depressie leiden.

 

Soorten depressies

Depressies heb je in lichte en zware vormen. De symptomen kunnen erger of milder zijn plus de duur van een depressiestoornis kan erg variëren. Het heeft te maken met allerlei factoren zoals je karakter, omgeving, soorten trauma, medicijn gebruik, verslaving, genetisch of lichamelijke aandoeningen.

Er zijn veel soorten depressies. Hieronder zie je een overzicht van welke depressie gradaties er zijn ;

Dystyme stoornis

Dystyme stoornis is een chronische depressie waarvan je minstens twee jaar depressieve klachten heb. Vaak beseffen mensen niet eens dat ze hier aan onder lijden. Dit komt omdat de klachten als minder intens ervaren worden ter vergelijking bij een “normale” depressie.

Ook zijn er periodes dat het wat beter kan gaan,  dit is dus een valkuil waardoor het minder opvalt.

Omdat de klachten zogenaamd “minder sterk zijn ” wil niet zeggen dat ze ook minder lijden. Het dagelijkse leven wordt hierdoor sterk beïnvloed. Mensen met Dystyme voelen zich erg ongelukkig en eenzaam. In ernstige gevallen komt zelfdoding voor.

Ondanks het feit dat de symtomen minder intens zijn, komt het door de lange duur van deze stoornis in het rijtje van zware depressies. Het gevaar van deze gradatie is ook dat het onderschat wordt.

Een dystyme stoornis is kenmerkend dat je gevoel van somberheid tenminste twee jaar aanhoudt. Vandaar dat het een chronische stoornis betreft.

Depressieve stoornis

Depressieve stoornis wordt ook wel de “gewone” depressie genoemd. Kenmerken zijn : je voelt je voor lange tijd elke dag somber, energieloos, geen zin om dingen te ondernemen, nergens geen interesse in, plezier komt niet meer voor, concentratie problemen. Vaak komt het door zware tegenslagen in het leven waardoor deze gevoelens de overhand kunnen nemen.

In de meeste gevallen zijn dit korte periodes van ongeveer drie maanden.

Wanneer dit langer aanhoudt dan spreekt men van een chronische depressie. Belangrijk is dat je zelf de symptomen van een stoornis herkend zodat je professionele hulp in kan schakelen.

Psychotische depressie

Psychotische depressie

Is een depressie die samen hangt met waangedachten en hallucinaties. Je ziet en hoort dingen die er niet zijn. De grip op de realiteit is volkomen kwijt. Dit noemen ze ook wel een psychose.

Bipolaire stoornis

depressief manisch

Staat ook wel bekend als een manische depressie. Bij de bipolaire stoornis heb je te maken met twee periodes. De manische en depressieve periode.

In een manische periode voel je je opgewekt en actief. Ook heb je vaak te maken met grootheidswaanzin. Je zelf beter en belangrijker voelen dan aan ander. Het gevoel hebben dat je de hele wereld aan kan. Ook abnormaal veel geld uitgeven, meer dan mogelijk is. Hierdoor kunnen er financiële problemen komen.

Dingen ondernemen zonder logisch over na te denken waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Ook ben je sneller boos.

In de depressieve periodes ervaar je de bovengenoemde symptomen van een depressie.

Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk professionele hulp zoekt.

Postnatale depressie

depressief zwanger

Dit betekent een depressie na de bevalling. Ook wel postpartum depressie genoemd. Na de bevalling zorgen de hormonen ervoor dat je allerlei emoties voelt.

Door de grote verantwoordelijkheid die je erbij krijgt kunnen vrouwen te maken krijgen met, angst, prikkelbaarheid, spontane huilbuien slaapproblemen en spanningen. Deze periode noemen ze ook wel de babyblues.

Het komt niet altijd direct na de bevalling voor maar kan ook pas na een paar weken. Postnatale depressie kan na het stoppen met borstvoeding geven op komen dagen of wanner je weer in de dagelijkse sleur terecht komt, bijvoorbeeld als je weer gaat werken.

Ongeveer 10 % van de vrouwen hebben te maken met deze stoornis. De zogenaamde babyblues hebben ongeveer 70% van de vrouwen last van.

Seizoensgebonden depressie

seizoensdepressie

De naam zegt eigenlijk al veel. Men spreekt van een seizoensgebonden depressie als je minimaal twee jaar achterelkaar in dezelfde periode tenminste twee weken kampt met depressieve gevoelens.

In de wintermaanden zijn de dagen korter en is het weer wat minder. In deze periode van het jaar is de kans dat je deze boosdoener tegenkomt het grootst. Doordat er minder zonuren op een dag zijn absorbeer je ook gemiddeld minder vitamine D.

Door een tekort aan vitamine D wordt het serotoninegehalte verlaagd in de hersenen die op zijn beurt weer kan leiden tot een depressie.

 

Depressie behandeling

Wat kan je tegen depressie doen. Waar moet je beginnen als je de symptomen herkend. Het is erg belangrijk dat je deze zo vroeg mogelijk waarneemt. Blijf er niet te lang mee lopen.

Voor veel mensen kan de drempel erg hoog zijn om professioneel hulp te zoeken. Toch raden wij jou dit zeker aan. Specialisten geven jou de beste behandeling die persoonlijk op jou is gericht.

Cognitieve gedragstherapie, interpersoonlijke therapie en gedragstherapie worden bij mensen die lijden aan een depressie toegepast.

Burn-out voorkomen is beter dan genezen

Heb je burn-outklachten of denkt te hebben? dan kunnen wij jou een online training aanbieden genaamd : Anti-Burn-out Formule.

Deze is gerealiseerd  door de gerespecteerde psycholoog Albert Sonnevelt. Hij heeft zich gespecialiseerd op het gebied van stress, burn-out, slaapproblemen en heeft 25 jaar onderzoek gedaan naar gevolgen, oorzaken en oplossingen naar stress.

Deze training kan van grote waarden zijn wanneer jij je in de volgende punten herkend ;

  • chronische stress ervaart en denk dat het na een weekje vakantie wel over gaat.
  • Of jezelf geen tijd gunt om echt te rusten.
  • Je denkt dat dit alleen bij anderen voorkomt.

En heb je ook de volgende herkenbare klachten zoals ;

  • Je opgejaagd voelen
  • Veel piekeren
  • Oververmoeid voelen
  • Nergens geen zin hebben zoals leuke dingen doen
  • Snel boos worden
  • Moeite hebben met concentreren

Wil je een Burn-out voorkomen? saboteer jezelf niet langer en loop geen onnodig risico en probeer deze training.

cursus Albert Sonnevelt

Disclaimer : Bij ernstige klachten raadpleeg dan ten alle tijden een arts.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *