Slapeloze nachten door werk

Slapeloze nachten kennen we allemaal wel door uiteenlopende redenen, meestal door zorgen. Mensen hebben over het algemeen veel stress in deze snelle wereld. Maar wist je dat ongeveer de helft van de slapeloosheid veroorzaakt wordt door het werk?
Meestal heeft dit te maken met hoge werkdruk. Er wordt veel van jou verwacht. Voor de mensen die veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben kan dit vervelende gevolgen hebben waaronder slaapproblemen.
Het loslaten van werk als je eenmaal thuis bent klinkt heel simpel. En dat is het eigenlijk ook. Alleen we maken het voor ons zelf zo moeilijk dat het haast onmogelijk lijkt.
Contents
Werkdruk definitie
Een te hoge werkdruk is een disbalans tussen de werkeisen en uitvoerende taak. Te hoge eisen van de werkgever dat samenhangt met onvoldoende mogelijkheden en middelen voor de werknemer om de taken goed uit te kunnen voeren.
Men spreekt ook weleens over werkstress. Echter zit er wel een verschil tussen werkstress en een te hoge werkdruk. Bij werkstress kunnen er meerdere factoren zijn dan in tegenstelling bij een te hoge werkdruk.
Denk maar eens aan bijvoorbeeld conflicten met collega’s of leidinggevende, pesterijen, intimidatie, werk niet leuk vinden, agressie, slechte werksfeer enzovoorts.
Bij blootstelling aan langdurige hoge werkdruk kan dit leiden tot enorme stress en kan dit zelfs uitmonden in een burn-out. Het is belangrijk om op tijd dit probleem te erkennen en aan te pakken.
Waar kan ik een te hoge werkdruk aan herkennen?

Om het probleem tijdig aan te pakken is het van belang om te weten waar je een te hoge werkdruk aan kan herkennen. via deze link kan je een sneltest werkdruk van de FNV uitvoeren.
Hier ook een overzicht van de punten waar je hoge werkdruk kan aan herkennen.
- Steeds vaker aan het overwerken. Zelfs de weekenden offer je tijd op. Je hebt het gevoel om de controle te verliezen tussen werk en privé.
- Structureel gespannen voelen. Saggerijnig, snel prikkelbaar veel piekeren, slecht slapen, hoofdpijn.
- Je leeft om te werken in plaats van werken om te leven. Je negeert de signalen van je omgeving van vrienden, gezin en legt de prioriteit bij het werk. Je gaat in één stuk door waardoor de kwaliteit van je kunnen minder wordt en hierdoor meer in de problemen kan komen.
- Geen energie meer en nergens geen zin meer in hebben. Je bent niet meer gelukkig op het werk en vraagt je af of dit wel iets voor jou is om mee verder te gaan. Ook het onderhouden van sociale contacten laat je links liggen. Je gaat liever thuis op de bank tv kijken.
Is dit herkenbaar? dan is de kans groot dat de werkdruk te hoog is en werkstress de overhand zal gaan nemen.
Wat kan je doen tegen werkstress door te hoge werkdruk

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is het beter om tijdig die hardnekkige werkstress aan te pakken. Alles heeft te maken met de keuzes die je maakt. Soms is het beter om nee te zeggen. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je nee zegt?
- Vraag je jezelf af of je wel genoeg tijd hebt om een opdracht aan te nemen. Neem niet te veel hooi op je vork. Jouw focus haal je hiermee weg op andere taken waardoor het in jouw hoofd één grote wervelwind wordt.
- Sta sterk in je schoenen. Laat je niet teveel door een ander leiden. Jij bent de baas over jouw eigen keuzes. Het geeft alleen maar meer stress. Wees bewust wat je kiest.
- Doe werk waar jij het lekkerste bij voelt. Voel jij je betrokken en heb je veel passie met wat je doet? Als het antwoord stellig nee is ” maak dan de keuze om wat anders te doen. Wees creatief en vraag aan je werkgever of er eventueel een andere functie binnen het bedrijf beschikbaar is. Zelfs als je wat moet inleveren op je loon kan het de moeite waard zijn. Maak prioriteiten.
- Maak het voor jezelf niet te moeilijk. Een mail beantwoorden kan ook later. Desnoods kan je een collega vragen om hulp. Ook de telefoon kan een behoorlijk hoog stressgehalte opleveren als je alles gelijk wilt beantwoorden. Geen mens kan iedereen 100% tevreden houden.
- Geen uitstelgedrag maar handel direct. Durf je kwetsbaar op te stellen als het niet lukt. Hoe langer je wacht hoe erger het wordt.
- Zorg voor een prettige werksfeer en een goede verstandhouding met je collega’s. Als je goed opelkaar ingespeeld bent dan maakt het voor iedereen wat makkelijker. Ook zal je sneller om hulp vragen.
- En goede structuur zorgt voor een goede overzicht. Schrijf alles op, je taken, afspraken enz. Het kan een hoop werkstress wegnemen.
- Wanneer je een taak moet uitvoeren waarbij hoge concentratie noodzakelijk is, zorgdraag zelf voor een rustige werkomgeving. Ga naar een andere ruimte, zet de mobiel op stil en uit het zicht. Geef van tevoren aan dat je even niet beschikbaar bent. Wees duidelijk hierin “het is jouw keuze.