Hyperventilatie

Een hyperventilatie uit zich doormiddel van een versnelde ademhaling. Het is een reactie van het lichaam als gevolg van een stoornis of ziekte. Hyperventilatie is op zich zelf geen ziekte.
Ademhalen lijkt zo normaal, maar een juiste ademhaling is niet altijd vanzelfsprekend. Een mens ademt gemiddeld gezien 10 keer per minuut.
Tijdens een hyperventilatie adem je wel 20 keer per minuut of meer. Vandaar de naam “hyper (te veel) & ventilatie (ademen)” Het is een verkeerde ademhaling op dat moment.
Doormiddel van ademen komt er zuurstof in het lichaam. De rode bloedcellen nemen de zuurstof op om vervolgens te transporteren naar plaatsen waar energie nodig is door voedingsstoffen te verbranden. Na de verbranding komt er koolzuurgas (koolstofdioxide) vrij, die adem je weer uit.
Tijdens een hyperventilatie adem je te veel dan nodig is. Het gevolg hiervan is dat je te veel zuurstof binnen krijgt. Omdat je daardoor te veel uitademt daalt de koolzuurgasgehalte. Logischerwijs probeert het lichaam de koolzuurgehalte goed op peil te houden.
Door de snelle daling van koolzuur als gevolg van een te snelle ademhaling, reageert het lichaam door de bloedvaten in de hersenen samen te trekken, door de impulsen van de orthosympathische zenuwstelsel veroorzaken de symptomen duizeligheid, hartkloppingen, wazig zien en tintelingen. Zelfs de ademhaling kan onderdrukt worden waardoor je kan flauwvallen.
Contents
Oorzaken hyperventilatie
Een hyperventilatie heeft meestal een psychologische oorzaak, maar het kan ook een fysiek probleem zijn.
;
Psychische oorzaken
- Stress
- Spanningen
- Angsten
- Paniekaanval
- Psychische druk (bijv. werkdruk of ongerustheid)
De oorzaken van chronische hyperventilatie zijn Stress, Spanningen en psychische druk.
Lichamelijke aandoening
- Long, hart, hersen – aandoening
- Acidose – zuurgraad van het bloed (PH) is te laag, kan door nierproblemen veroorzaakt worden.
Soorten hyperventilatie
Er zijn twee vormen van hyperventilaties, dit zijn de acute hyperventilatie en de chronische hyperventilatie.
Acute hyperventilatie
Hier is sprake bij een plotseling ernstig versnelde ademhaling die gepaard gaan met hartkloppingen, benauwdheid, pijn op borst of andere ongewenste fysieke gevoelens. Hierdoor kunnen er angsten ontstaan voor herhaling of angst voor een ziekte.
Chronische hyperventilatie
Bij chronische hyperventilatie spreekt men van een aanhoudende verkeerde ademhaling zonder dat je hier bewust van bent. Door de vage klachten die continu aanwezig zijn is men hier niet altijd van bewust.
Omdat hyperventilatie in feite een angstreactie betreft zal je voortdurend blootgesteld worden aan de symptomen van een angstaanval zoals spanning in spieren, hartkloppingen, versnelde ademhaling, hoge bloeddruk, piekeren, slapeloosheid, etc. Deze kunnen weer meer problemen met zich meebrengen.
Hyperventilatie symptomen

In geval van chronische hyperventilatie zijn de symptomen over het algemeen in mindere maten, maar door de voortdurende aanwezigheid van milde klachten kunnen dit op den duur voor andere aandoeningen zorgen zoals ernstige vermoeidheid, vergeetachtig, moeite hebben met concentreren, maag – darmproblemen, gespannen voelen of het kan zelfs leiden tot een depressie.
Ook kunnen de klachten per persoon en per dag verschillen. De ene dag heb je pijn op de borst en de andere dag ben je erg duizelig.
Overzicht symptomen ;
- Te snelle/diepe ademhaling
- Benauwd- stikkend gevoel
- Pijn op de borst
- Hartkloppingen
- Zweetbuien
- Slap voelen – flauw vallen
- Tintelingen bij mond
- Misselijkheid
- Duizelig / wazig zien
- Opgeblazen gevoel
- Maag – darm problemen
- Je onwerkelijk voelen, angstig
- Concentratie problemen
- Krampen in handen en voeten
- Hoofdpijn
Hyperventilatie wat te doen
Bedenk tijdens een hyperventilatieaanval dat het niet erg is en dat het altijd over gaat. Hierdoor wordt je rustiger in je hoofd en voorkom je dat het niet erger wordt.
Om weer de controle te krijgen is het slim om te beginnen met de ademhaling. Vooral rustig ademen. Neem een diepe adem en tel vervolgens tot drie om daarna weer goed uit te ademen over 6 seconden. Herhaal dit totdat de klachten weg zijn.
“Ik vind het moeilijk om tijdens een aanval rustig te blijven. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er nog andere snelle en efficiënte manieren om een acutehyperventilatie te stoppen”
Er zijn nog een aantal manieren om een aanval te stoppen. Hier zet ik ze op een rijtje ;
- Adem door een plastic of papieren zakje. Dit is goed omdat je koolzuurgas uitademt en vervolgens direct weer inademt, hierdoor zal snel de lage concentratie koolzuurgehalte hersteld worden.
- Pak een stuk rubberen slang bijvoorbeeld een tuinslang van pakweg 50 cm lang. Adem hierdoor tot de klachten verdwenen zijn.
- Maak met twee handen een kommetje voor de mond en adem rustig tot ook hier de klachten weg zijn.
- Ga bewegen zoals kniebuigingen of een stukje hardlopen. Door de intensieve bewegingen voorkom je dat er te veel zuurstof ingeademd wordt, je tackelt hierdoor het probleem omdat het lichaam nu wel die extra zuurstofnodig heeft.
Hyperventilatie door angsten voorgoed laten stoppen doormiddel van NLP
NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Met behulp van NLP technieken zal je leren om anders tegen gebeurtenissen, gedachten en gevoelens aan te kijken. Hierdoor krijg je een compleet andere kijk op deze emoties.
Omdat hyperventilatie meestal uit bepaalde angsten voortkomen dan is het mogelijk om doormiddel van NLP dit probleem definitief aan te pakken.
“Een NLP cursus kan via een online training gevolgd worden zodat je zelf de tijden kan bepalen. Op deze manier is het veel laagdrempeliger om stappen te ondernemen dan wanneer je een fysieke afspraak moet maken bij een psycholoog of arts. Daarnaast is het financieel ook erg goedkoop”
Angsten zullen daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Hyperventilaties zullen verleden tijd zijn. Met deze bewezen technieken zal je weer controle krijgen over het leven en vrijer voelen.
