Wat is nachtangst en wat te doen

Wat is nachtangst en wat te doen

Mensen die last hebben van nachtelijke angst of slaapangst, worden plotseling angstig wakker uit hun slaap. De persoon lijkt misschien bij kennis maar is in werkelijkheid verward en kan niet normaal met jou praten. De nachtelijke terreur duurt gemiddeld ongeveer 15 minuten, hierna gaat de persoon meestal weer liggen en valt in slaap alsof er niets gebeurt is. Mensen met slaapangst weten meestal niets meer van deze nachtelijke gebeurtenis.

Contents

Wat is nachtangst

Nachtangsten zijn nachtelijke paniekaanvallen. Het is een slaapstoornis die valt onder de parasomnieën.

Nachtelijke paniekaanvallen zijn vergelijkbaar met nachtmerries, maar in tegenstelling tot de gewone nachtmerries gebeurt dit in de diepe slaap. Omdat deze in een diepe slaap afspeelt ben je hierdoor niet bij bewustzijn. Bij een nachtmerrie ben je over het algemeen snel weer bij kennis doordat je op dat moment in een lichtere slaapfase zat.

Mensen die aan slaapangst lijden, kunnen een gevaar vormen voor zichzelf of voor anderen door de beweging van hun ledematen. Nachtelijke paniekaanvallen komen veel voor bij kinderen tussen de 3 en 5 jaar. Deze slaapstoornis kan echter ook bij volwassenen voorkomen. Sterke emotionele spanning zoals stress en / of alcoholgebruik kan het optreden van nachtelijke paniek bij volwassenen vergroten.

Nachtangst symptomen

nachtangst symptomen

  • Verschrikt wakker worden. Paniekerig.
  • Schreeuwen, kreunen en daarna meestal wat mompelen en gapen.
  • Boos tot agressief gedrag
  • Slaan en of schoppen
  • Snelle ademhaling en hoge hartslag
  • Hoge bloeddruk
  • Ogen zijn wijd open of dicht
  • Slaapwandelen tijdens de paniekaanval
  • Verward
  • Zweetbui
  • Zich niets meer herinneren van de aanval

Wat zijn de oorzaken van nachtangst

nachtangst

Wat de oorzaak kan zijn die nachtangsten veroorzaken is nog niet helemaal duidelijk. Erfelijkheid lijkt in veel gevallen voor te komen. Mensen met een nachtelijke angst lijkt het proces naar de diepe slaap niet helemaal juist te verlopen.

Dit kan door slaapgebrek, stress, gebruik van verdovende middelen of onregelmatig leven veroorzaakt worden.

Ook traumatische ervaringen kunnen een grote impact hebben.

Bepaalde medicijnen kunnen deze slaapstoornis doen opwekken of verergeren. Check daarom altijd de bijsluiter.

Ziektes, denk vooral aan koorts kunnen een trigger zijn voor nachtangst.

Nachtangst komt vaker voor bij kinderen

Omdat de hersenen nog niet helemaal volledig ontwikkelt zijn denken de onderzoekers dat het daarom vatbaarder is voor een stoornis zoals deze. Je kind wordt abrupt gewekt tijdens de diepe slaap terwijl de andere helft van de hersenen blijft slapen.

Het is moeilijk voor een kind met nachtelijke paniekaanvallen wakker te worden. Ook troosten is moeilijk op dat moment. Ouders kunnen in deze situatie niet veel doen, ze kunnen er alleen voor zorgen dat het kind geen schade oploopt tijdens een paniekaanval. Ga vooral niet te veel moeite doen want daarmee maak je het alleen maar erger. Wees gerust, na een paar minuten verdwijnt de angst vanzelf.

Als het kind op ongeveer hetzelfde moment na het inslapen nachtelijke paniekaanvallen ervaart, kan het voor die tijd gewekt worden. Doe dit dan ongeveer een kwartier voor de tijd van nachtangst. Hierdoor kan het kind de slaapcyclus opnieuw starten, zodat de overgang naar een diepe slaap soms geen probleem zal zijn.

Wat kan je tegen slaapangst doen?

slaapangst oplossen

Vaak wordt je doorgestuurd naar een psycholoog. Het is natuurlijk noodzakelijk om te achterhalen waar die vervelende paniekaanvallen in de nacht vandaan komt.

Vaak is het advies dat je stress moet vermijden en een zo goed mogelijk slaapregelmaat moet hanteren. Ook bepaalde voeding en dranken moet je vermijden of juist nuttigen en wanneer. Denk bijvoorbeeld aan cafeïne en alcohol. Deze kan je het beste achterwege laten.

BreinTV van Albert Sonnevelt heeft een online cursus beter slapen

Wij zijn zeer te spreken over de online programma’s die BreinTV hebben gemaakt. Zo is er ook de online cursus beter slapen. In deze cursus leer je hoe je beter in en/of door kunt slapen waardoor je uitgerust wakker zal worden.

Ook ontdek je met behulp van vier modules waarin speciale technieken worden onthuld om de bron te achterhalen van het slaapprobleem.

Het mooie van deze cursus is dat deze voor iedereen geschikt is. Je ontdekt hier diverse gedragsmatige benaderingen bij slaapproblemen, hierdoor kan je zelf kiezen welke techniek het beste bij jou past.

Ben je nieuwsgierig geworden? kijk voor meer informatie door op de afbeelding hieronder te klikken.

cursus beter slapen Albert Sonnevelt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.