Hoe maak je je hoofd leeg voor het slapen?

Hoe maak je je hoofd leeg voor het slapen?

Kan je maar moeilijk in slaap komen door die hardnekkige eindeloze gedachtes die jou teisteren? En juist als jij tegen jezelf zegt om vanaf nu te stoppen met piekeren dan lijkt het wel of de gedachtes dubbel zoveel worden. Het is hetzelfde als wanneer je niet aan een roze olifant moet denken.. en ja waar denk je dan juist aan? precies” een roze olifant.

Wist je dat al die gedachtes, vooral de negatieve allemaal nutteloos zijn? al denk jij dat het op dat moment waardevol is. Want het voelt als oplossingsgericht denken toch? Maar niets is minder waar.

Het zijn meestal de  W gedachtes. Bijvoorbeeld : wat als, wat moet ik doen, Welke, waarom, waar, wanneer, wie. Het zijn gebeurtenissen die al in jou hoofd afspelen die nog niet eens echt gebeurt zijn en ook niet zullen gebeuren. Echt alle scenario’s ga je af. En waarom? Mensen willen op overal voorbereid zijn. Dit zijn onbewuste angsten.

Contents

Waarom denken we zoveel wanneer we in bed liggen?

denken in bed

Overdag zijn de meeste mensen druk met hun leven. De welbekende dagelijkse sleur. Soms lijkt het wel of de automatische piloot de overhand neemt. Je zit in een bepaald ritme. Vaak denk je hier niet eens meer over na. Het gaat allemaal vanzelf.

De wekker gaat en het is tijd om op te staan, gaat douchen, ontbijten, tanden poetsen, kinderen naar school brengen, gehaast naar het werk, koffie pakken, collega’s goedemorgen zeggen, hard aan het werk, je komt thuis, kinderen van school halen, eten, nog even een rondje hardlopen, kids naar bed, samen met je partner bankhangen, opfrissen, en hup weer naar bed.

Herkenbaar?? oke.. waarschijnlijk ziet jouw sleur er misschien er net wat anders uit maar het komt op hetzelfde neer. Lekker de hele dag druk. Maar wanneer je in bed ligt en verder geen prikkels meer om je heen hebt die jou afleiden dan kom je tot een soort rust. Het is dan ook een natuurlijke reactie om al die gebeurtenissen die je overdags meemaakt in je hoofd te verwerken.

Eigenlijk ook logisch dat dit afspeelt in bed wanneer je die prikkels niet meer hebt. Maar is dit nu wel zo goed om dit zo kort voor je slaap te verwerken? Het antwoord is nee. Tuurlijk kan je niet alles tegen houden. En dat hoeft ook niet. Je moet er niet tegen vechten want dit is een strijd die je gaat verliezen.

Hoe kan je stoppen met denken in bed

stoppen met denken

Zoals je nu weet moet je niet vechten tegen de gedachtes die op jou af komen. Hiermee verergert de hele situatie juist. Sterker nog” omarm ze. Alleen de kunst is om al die gedachten te misleiden zodat jij ze kan sturen.

Dit klinkt wat vreemd maar ja iedereen kan zijn of haar gedachtes sturen. Jij bent de baas. Gelukkig zijn er manieren en methodes die jou kunnen helpen om je negatieve/gedachtes te stoppen die jou slapeloze nachten bezorgen.

Belangrijk is wel dat jij zelf moet denken om jou gedachtestroom te veranderen. Het besef moet er wel zijn.

Tips om je denken in bed te stoppen

Problemen oplossen. Bedenk ruim voordat je gaat slapen aan eventuele problemen die je nog hebt en zoek naar een oplossing. Desnoods schrijf je ze op om te voorkomen dat je ze vergeet. Bij voorkeur leg je het briefje op je nachtkastje. Dit voorkomt piekeren in bed. Als dan toch het piekermomentje komt dan kan je gelijk denken aan de oplossing die je hebt bedacht voordat je ging slapen. Ben je deze vergeten? check dan het briefje die naast je ligt.

Taken voor de volgende dag. Dit is hetzelfde als tip nummer 1. Maar nu bedenk je wat de taken voor morgen zijn. Ga ze allemaal na. Ook deze kan je eventueel opschrijven. Voordeel van alles opschrijven is dat het beter blijft hangen in je hoofd. Lijkt het jou teveel om dit allemaal te moeten uitvoeren? geloof één ding.. de hele nacht denken is vele malen zwaarder. Ook het schrijven zal makkelijker en sneller gaan als jij denkt.

Bewegen. Met bewegen maak je je hoofd leeg. Stress wordt doormiddel van zweten afgevoerd. Het geeft ook een voldaan gevoel en fysiek voelt het gezond. Ook door de inspanningen zal je sneller moe worden en hierdoor makkelijker in slaap vallen.

Piekermoment. Omdat je gedachtes niet kunt stoppen is het daarom essentieel om deze te verwerken. Om te voorkomen dat je in bed gaat piekeren is het verstandig om overdag een piekermoment in te lassen. Geef het de vrije loop.

Verander je denk verhaal. Bedenk een grappige of vreemde personage. Dit leidt enorm af en vaak wordt vergeten waar je nu eigenlijk aan dacht. Ook met een andere stem je gedachten sturen kan hetzelfde effect opleveren.

Kan je met meditatie je hoofd leeg maken?

mediteren

Een veel voorkomende misvatting is dat mensen denken dat doormiddel van meditatie je hoofd leeg gemaakt wordt. Dit is namelijk niet het geval. Gedachtes kan je niet zomaar even laten stoppen. er zit geen handrem in je hoofd.

Met mediteren wordt je wel rustiger in je bovenkamer. Doormiddel van meditatie ga je de gedachten op een afstand  observeren. Hierdoor zal er anders tegen de gedachtes aangekeken worden. Het geeft nieuwe inzichten en vaak zie je de positieve dingen in plaats van alleen de negatieve. Laat het op zijn vrije loop en bekijk ze terwijl je in de relaxstand zit. hoofd leeg maken

Vaak komen er onverwachts oplossingen aanwaaien voor bepaalde problemen. Op een gegeven moment wordt je zo rustig in je hoofd, dat het wel lijkt dat je in de slaapmodus zit.

Yoga Nidra

Met deze vorm van yoga en meditatie zal je in de diepste ontspanning. Ideaal voor mensen die moeilijk in slaap kunnen komen door bijvoorbeeld het eindeloze denken.

Met Yoga Nidra kom je in de zelfde stadium als wanneer de overgangsfase is tussen de de waak en slaaptoestand. Het brengt je helemaal in totale ontspanning.

Meer weten  over Yoga Nidra? kijk hier voor meer informatie.

 

 

Online training Beter slapen

Albert Sonnevelt is een gewaardeerde psycholoog die zich heeft gespecialiseerd op het gebied van stress, slaap en burn-out. Met zijn ruim 30 jaar ervaring heeft hij al zijn kennis samen gebundeld in één online cursus genaamd : Beter slapen.

Gun jezelf weer een goede nachtrust en een beter leven!

cursus Albert Sonnevelt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.